Hos STU Skivefjord er vi bevidste om, at sund mad er en vigtig del af en sund livsstil. Sund kost er vigtig for os alle, men samværet omkring måltidet kan være lige så vigtigt. Udover at sikre, at alle får en god frokost og derved lettere kan opretholde koncentrationen hele skoledagen, handler fællesspisning om mere end maden. Fællesspisning inviterer nemlig til fællesskab.

Kort sagt:På STU Skivefjord får du sund og lækker mad hver dag. Vi har en madordning, hvor du får mulighed for at smage mange forskellige retter. Maden er tilpasset dine behov, så du får energi til at lære og have det sjovt. Madordningen er en vigtig hjørnesten i vores dagligdag. Vi mødes og samles dagligt om maden i vores kantine. Al mad bliver tilberedt i vores køkken af studerende og personale. Køkkenet fungerer som skolekantine, hvor alle studerende indgår i en turnusordning med køkkenvagter og som værkstedsfag. I køkkenet er de unge med hele vejen – lige fra planlægning og indkøb til forarbejdning og tilberedning af ingredienser og råvarer, samt anretning og præsentation af maden. Læs mere om Køkken-værkstedet og vores andre værkstedsfag her.   Vores kostpolitik Formålet med kostpolitikken hos STU Skivefjord er: At maden er sund, veltillavet og ernæringsrigtig ud fra gældende anbefalinger og kostråd. At lave mad baseret på gode råvarer og at anvende så få halvfabrikata som muligt i madlavningen. At produkter fra egen køkkenhave indgår i madlavningen. At præge de studerende til gode, alsidige kostvaner, som lever op til de generelle kostråd. At der lægges vægt på indkøb af nøglehulsmærkede varer. At bæredygtighed og FN's Verdensmål er udgangspunktet for vores planlægning og indkøb. Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd er udgangspunkt for vores planlægning og madlavning: Køkkenet: I køkkenet arbejder uddannede medarbejdere, der alle gør deres bedste for at skabe nogle gode madoplevelser. Der bliver lagt vægt på kvalitet, smag og gode oplevelser. Medarbejdergruppen deltager løbende i kurser for at få inspiration og ny viden. Vi bager selv vores madbrød, og gerne med et højt indhold af fuldkorn og fibre, for derigennem at opnå bedre mæthed. Morgencafé: Vi ønsker, at alle vores studerende spiser et sundt morgenmåltid inden første lektion. De fleste har spist hjemmefra, men vi tilbyder de unge, der ønsker det, at de kan spise morgenmad på skolen som en del af madordningen. Der serveres lunet hjemmebagt brød med smør, ost og marmelader. Der tilbydes mysli, havregryn, cornflakes, mini- og skummetmælk. Som variation laver vi nogle gange havregrød. Derudover kaffe og te. Formiddagsservering: Tirsdag og torsdag serveres der friskbagt brød, pålæg, marmelade, frugt/gulerod, samt vand, kaffe og te. Middag: Maden serveres kl. 11.45. Spisningen er en del af undervisningen og der holdes derfor bordskik indtil kl. 12.00 for at understrege spisningens betydning og for at styrke fællesskab og sammenhold blandt de studerende. Mandag: Koldt bord med pålæg og eventuelt enkelte lune retter.Øvrige dage varm hovedret. Mindst 1 gang om ugen serveres der fisk eller vegetarretter.Til hvert måltid serveres der salat/råkost/grøntsager og nogle gange hjemmebagt brød.Til maden drikkes der koldt vand. Medarbejdere hjælper de studerende med at vurdere rette mængde mad på tallerkenen. Specialkost: Vi tilbyder specialkost, hvis dette er aktuelt for nogle af skolens studerende. Vegetar-/veganermad tilbydes studerende, der ønsker det. Diætmad laves, hvis der foreligger en aftale med hjemmet og hvis det er lægeligt begrundet. Studerende, der ikke ønsker at spise svinekød, kan alternativt altid vælge noget andet.  Køkkenturnus: Alle studerende skal indgå i køkkenvagter og er med i køkkenet en uge ad gangen. De studerende, der har køkkenvagt, er i den uge fritaget for undervisning mv. De studerende deltager i alt lige fra planlægning, indkøb, rengøring, opvask, fremstilling af salat og den varme mad, bagning m.m. Arbejdet i køkkenet er ligeledes et pædagogisk middel til at give de studerende “respekt” for maden og dens tilberedelse. De studerende bliver udstyret med t-shirt og forklæde fra køkkenet, men skal selv sørge for noget fornuftigt fodtøj.   Overordnet gælder, at slik, sodavand, energidrik, chips og lignende ikke er tilladt. Ved festlige lejligheder dispenseres der for dette.